Onze gezondheid wordt beïnvloed door de manier waarop we leven en de omgeving waarin we leven. Op het gebied van leefstijl zijn er zowel gunstige als ongunstige ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen sporten, maar velen hebben overgewicht. Ongezond gedrag resulteert in een ziektelast van 20%. Belangrijke leefstijlfactoren die je zelf in de hand hebt en die je gezondheid beïnvloeden, zijn:

Voeding

Je zit niet lekker in je vel, dan is het comfort food zo gepakt. Het begin van een vicieuze cirkel is gemaakt. Wat we eten, heeft effect op hoe we denken en hoe we ons voelen. Een gezond voedingspatroon vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Wanneer je al ziek bent, kun je door gezonde voeding vaak het beloop van je ziekte positief beïnvloeden.

Alcohol

Alcohol drinken lijkt tegenwoordig best normaal. Het drinken van alcohol brengt alleen vele gezondheidsrisico’s met zich mee. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol verhogen het risico op verschillende soorten kanker. Bovendien verhoogt alcohol het risico op een beroerte, leverziekte, diabetes type 2 en vermindert het de vruchtbaarheid.

Beweging

Bewegen is goed voor lichaam en geest. En dit betekent niet dat je uren in de sportschool hoeft te staan. Fietsen, wandelen of dansen valt ook onder gezond bewegen. Te weinig lichaamsbeweging verhoogt daarentegen het risico op depressie en chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes. Het verhoogt ook het risico op fracturen bij ouderen. Daarom is het belangrijk om meer te bewegen en minder te zitten.

Roken

Experimenteren met roken en drugs hoort bij de overgang van jeugd naar volwassenheid. De invloed van deze leefgewoonte is echter enorm. Roken verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten, longaandoeningen en diabetes. Het is een belangrijke oorzaak van morbiditeit en vroegtijdig overlijden. Bijna de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan en een kwart hiervan sterft voor de leeftijd van 65 jaar.

Stress

Steeds meer mensen hebben last van chronische stress en een burn-out komt steeds vaker voor. Een beetje stress voor bijvoorbeeld een wedstrijd of een belangrijk gesprek is prima. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt opletten en snel kunt reageren. Maar stress kan ook problematisch en ongezond worden. Dit gaat vaak gepaard met klachten als traagheid, snellere emoties, slaapproblemen, hoofdpijn en maagklachten. Langdurige stress is levensbedreigend en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Dit risico is 33% bij vrouwen, ten opzichte van 22% bij mannen.

Bovenstaande factoren zijn bij mannen verantwoordelijk voor 90% en bij vrouwen 9 % van het risico op een hartaanval. De factoren die de grootste invloed hebben op het ontstaan ​​van deze ziekten zijn inactiviteit, roken, zwaarlijvigheid, slaapgebrek, stress en slechte voedingsgewoonten. Een slechte levensstijl leidt tot ziekte. Een gezonde levensstijl is daarom erg belangrijk