Duurzame mode heeft altijd het imago gehad van extreem duur te zijn. Om eerlijk te zijn, een kledingstuk dat in goede staat is gemaakt van milieuvriendelijke materialen, is vaak duurder dan wat we gewend zijn te maken van fast fashion merken. Maar de kwaliteit is waarschijnlijk ook veel hoger, en de collecties zijn vaak minder trendgevoelig. Waardoor de outfits er nog steeds goed uitzien en lang mee kunnen gaan. Zo kun je jouw investering gemakkelijk terugverdienen.

De meeste mensen weten dat de fast fashion-industrie niet duurzaam is. Maar wist je dat onze oude kleren soms op een stortplaats aan de andere kant van de wereld belanden. We zien onze kleding steeds meer als wegwerpproducten. We willen een zo vol mogelijk mandje kiezen, met een zo laag mogelijk bedrag. Ondertussen maken we het alleen maar erger.  We dragen meestal 80% van de tijd 20% van onze garderobe, dus we hebben niet veel nodig. Laten we daarom beginnen om de duurzame mode te stimuleren.

1. Vintage

De levensduur van je kleding verlengen is altijd een duurzame optie, dus ga op vintage jacht. Rommelmarktenvol kledingitems verdienen zeker een tweede leven. Een mooi bijkomend voordeel is dat het vaak unieke stukken zijn die je outfit direct een jeugdige uitstraling geven.

2. Kledingruil

Kledingruilen is een geweldige manier om je garderobe op te frissen. Zowel goed voor het milieu als je portemonnee. Je kunt gemakkelijk een kledingruil voor jezelf organiseren met vrienden, familie en iedereen die wil meedoen.

3. Huren

Ideaal voor feesten, bruiloften en andere speciale gelegenheden. Maar ook voor iedereen die snel verveeld raakt met zijn kledingkast: een kledingbibliotheek. Bij een kledingbibliotheek leen je outfit voor een dag, een week, een maand of langer en breng je het item terug zodra het feest voorbij is of je de kleren beu bent. Zo zie je er altijd stralend uit en blijft er niets over in je garderobe.

4. Promoties & sales vermijden

Het helpt enorm om nieuwsbrieven van webwinkels te vermijden en je af te melden voor aanbiedingen, sales acties, promoties, etc. Zo zie je niet de “grote kortingen”, “nieuwe collecties” en “musthaves” voor dit seizoenen kom je minder in de verleiding om te kopen.

5. Een aantal praktische tips

  • Koop kleding die bestaat uit één vezel. Lyocell, ook wel bekend als Tencel is qua duurzame stoffen de absolute aanrader.
  • Stel jezelf de vraag bij een aankoop of je de kleren echt nodig hebt.
  • Check bij een keurmerk of dit onafhankelijk is. Hoe meer mensen vervolgens een product met een keurmerk kopen, des te beter worden uiteindelijk de omstandigheden voor milieu, dier en mens.
  • Verkoop oude kleren als je iets nieuws wilt kopen.
  • Is je kledingstuk versleten of uit de mode? Kleding recyclen kan onder meer in de kleding/textielbak.