Mensen met een burn-out of depressie worden steeds vaker gevraagd om te gaan hardlopen. Na een lange, hectische dag is joggen de ultieme stressverlichter. Heb je ooit gehoord van “high runner”? Het is het gevoel van geluk en energie dat je krijgt als je lichaam endorfine aanmaakt tijdens het hardlopen. Een intensieve lichamelijke activiteit zoals hardlopen zorgt voor de aanmaak van endorfine. Ook wel het geluk hormoon genoemd. Je lichaam heeft de endorfines, serotonine en dopamine nodig die vrijkomen als je loopt. In dit geval is het een actieve afhankelijkheid. Het maakt hardlopen een leuke bezigheid.

1. Het stimuleert het immuunsysteem

30 minuten lichaamsbeweging per dag is een van de meest effectieve manieren om het immuunsysteem te stimuleren en de gezondheid van het hart te verbeteren. Zo vermindert lichaamsbeweging als hardlopen het risico op een infectie met 50%. Daarnaast verkleint hardlopen de kans op depressie en angststoornissen en helpt het je om jezelf beter te beschermen tegen stress.

2. Bevordert je slaap

Regelmatig joggen heeft een positief effect op je slaap. Het is aangetoond dat joggen in de ochtend ervoor zorgt dat je eerder wakker wordt, meer ideeën hebt, beter oplossingsgericht bent voor de dag en veel productiever bent gedurende de dag. Op elk moment van de dag zal joggen je kalmeren en wakker houden.

3. Makkelijk

Het fijne van hardlopen is dat je het niet hoeft te leren en er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig is. Het enige wat je nodig hebt is comfortabele sportkleding en goed passende hardloopschoenen. De reden waarom veel mensen ervoor kiezen om te hardlopen, is omdat het een sport is die je gemakkelijk in je leven kunt opnemen. Sommige atleten rennen bijvoorbeeld naar huis vanuit het werk, wat in hun schema past.

Er zijn een paar tips die je kunt gebruiken om “mindful” te hardlopen. Door gestructureerd te beginnen, maak je ruimte vrij in je hoofd. Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe lang je loopt, waar je heen gaat en met welke snelheid je loopt. Dat creëert meer ruimte voor meditatieve gedachten. Spoken er tijdens het hardlopen duizend en één gedachtes door je hoofd? Kies er dan voor om ze te laten gaan. Doe een stapje terug en concentreer je op de basis van het hardlopen.

Tot slot is de truc om je te concentreren op hoe je beweegt tijdens het hardlopen. Concentreer je bijvoorbeeld vijf minuten lang op je voeten, hoe ze zakken en van de grond komen. Concentreer je vervolgens op je schouders en de spanning die je daar vasthoudt.