Yoga is de laatste jaren erg populair geworden. We hebben het allemaal erg druk en zitten onze dagen en weken vol. Om deze reden vergeten we vaak naar ons eigen lichaam te luisteren. Ons lichaam stuurt in deze situatie vaak bepaalde signalen, zoals vermoeidheidsymptomen door slecht slapen of stress. Deze signalen worden vaak genegeerd maar blijven bestaan en zullen waarschijnlijk toenemen. Je begint te zien dat je lichaam reageert op jeinnerlijke grenzen en dit kan van dag tot dag veranderen. Een van de manieren om naar je lichaam te leren luisteren en stressvolle situaties te beheersen, is door yoga te beoefenen.
Ademhaling
Naast het voorkomen van fysieke klachten is yoga ook een goede manier om van stress af te komen of stress te bestrijden. Met yoga heb je alle tijd om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Yoga leert je een verbeterde manier van ademhalen. Normale ademhaling is meestal kort en oppervlakkig. Tijdens een yogasessie leer je hoe je lang en diep ademhaalt. Hierdoor kan het hart het bloed rustig rondpompen en kan het lichaam ontspannen. Het heeft ookeen positief effect op stress. Mensen die gestrest zijn, ademen vaak heel snel, wat een gevoel van rusteloosheid veroorzaakt.
Slapenloosheid
Yoga kan erg nuttig zijn voor mensen die ’s nachts last hebben van slapeloosheid. Op het moment dat we in slaap vallen, maken we ons vaak lange tijd zorgen over onze dag. Yoga helpt om de geest te ontspannen en wakker te worden voordat je gaat slapen. Ook leer je door yoga goed naar je lichaam te luisteren zodat je je eigen grenzen kunt stellen. Vooral als we al te veel prikkels hebben, kunnen dingen uit balans raken. Yoga kan helpen deze prikkels te verwerken. Als deze prikkels onbehandeld blijven, kan dit op den duur leiden tot klachten van stress zoals overwerk, vermoeidheid of burn-out.
Kracht
Samen met het voorkomen van stress en slapeloosheid is meer kracht een van de gezondheidsvoordelen van yoga. Yoga helpt de spieren sterk te houden. Door staande houdingen aan te nemen, worden onder andere de buik- en dijspieren versterkt. Met een zittende houding bouw je naast sterke buikspieren ook sterke rugspieren op. Yoga heeft ook een positief effect op je eigen houding. Doordat je lenigheid en kracht toenemen, ga je een betere houding aannemen. Denk bijvoorbeeld aan je houding als je stilstaat of op een stoel zit. Tegelijkertijd doe je allerlei lichaamsvriendelijke oefeningen om spierspanning los te laten.
Tijdens de yogales ben je volledig gefocust op de houdingen die je lichaam aanneemt. Je zakt dus weg in je lichaam. Het is vergelijkbaar met sporten, alleen heeft yoga geen prestatiecomponent.
Omdat yoga geen effectieve elementen heeft, ben je meer bezig met het ervaren, herkennen en respecteren van je fysieke en mentale grenzen. Tegenwoordig verwijzen steeds meer artsen patiënten naar yoga omdat de kalmerendeen ontspannende effecten van yoga steeds meer worden onderzocht en breed worden ondersteund door artsen.